معترضان به اصلاحات قضاییِ نتانیاهو: «اسرائیل در حال سوختن است»

مخالف‌های دولت نتانیاهو ماه‌ها است در اعتراض به پیشنهادهای دولت برای اعطای اختیارات بیشتر به سیاستمداران در انتخاب قضات به خیابان‌های اسرائیل می‌آیند

معترضان اسرائیلی با شعارهایی علیه دولت بنیامین نتانیاهو در مرکز تجاری تل‌آویو تجمع کردندــ AFP

شهروندهای اسرائیل شامگاه شنبه، ۲۴ ژوئن (سوم تیر)، چند روز پس از آنکه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این کشور، وعده داد برنامه جنجالی اصلاحات قضایی خود را ادامه دهد، بار دیگر مانند چند ماه گذشته تظاهرات اعتراض‌آمیزی علیه دولت برگزار کردند.

به گزارش عرب‌نیوز، اعتراض‌های روز شنبه بیست‌وپنجمین تظاهرات هفتگی پیاپی اسرائیلی‌ها بود که نشان می‌دهد معترضان از خواسته خود درباره استقلال قضات کوتاه نمی‌آیند.

در تازه‌ترین اعتراض‌ها، تظاهرات‌کنندگان با نصب بنرهایی که روی آن نوشته شده بود «اسرائیل در حال سوختن است»، در مرکز تجاری تل‌آویو تجمع کردند و در شعارهایشان نتانیاهو را «دشمن دموکراسی» خواندند.

معترضان اسرائیلی از ماه ژانویه سال جاری میلادی به‌طور مرتب در اعتراض به پیشنهادهای دولت مبنی بر تضعیف دادگاه عالی و اعطای اختیارات بیشتر به سیاستمداران در انتخاب قضات، تجمع‌های اعتراضی چند هزار نفری در خیابان‌های اسرائیل برگزار می‌کنند.

نتانیاهو پس از یک اعتصاب عمومی کوتاه که باعث شد دولت او در ماه مارس رسیدگی به لایحه اصلاحات قضایی را به طور موقت متوقف کند، بار دیگر اعلام کرد بسته موسوم به «اصلاحات قضایی» را به مسیر خود بازمی‌گرداند و اقدام‌های عملی در این زمینه را آغاز خواهد کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

پیشنهادهای اصلاحی دولت نتانیاهو اختیارات دیوان عالی را کاهش می‌دهد و در عوض، به سیاستمداران در انتخاب قضات و نظارت بر نحوه عملکرد آن‌ها اختیار بیشتری می‌دهد. منتقدان چنین تغییراتی معتقدند در صورت تصویب این تغییرات در پارلمان، عملکرد مستقل قضات زیر سوال می‌رود و دموکراسی در اسرائيل به خطر می‌افتد.

بنیامین نتانیاهو اواخر سال ۲۰۲۲ به قدرت بازگشت؛ آن‌ هم پس از یک بحران سیاسی طولانی که شهروندهای اسرائیل را در کمتر از چهار سال، پنج بار پای صندوق‌های رای کشاند. دولت نتانیاهو که ائتلافی بین حزب لیکود و متحدان یهودی راست افراطی و افراطی ارتدوکس است، استدلال می‌کند تغییرات پیشنهادی برای ایجاد توازن مجدد بین قانون‌گذاران و قوه قضاییه لازم است. در مقابل، مخالفان این طرح بر این باورند که چنین اقدامی می‌تواند راه را برای یک حکومت مستبدتر هموار کند.

نخست‌وزیر اسرائیل در حالی خواهان این اصلاحات قضایی است که با اتهام‌های کلاهبرداری، سوءاستفاده از اعتماد عمومی و دریافت رشوه روبرو است. او ارتکاب چنین تخلف‌هایی را رد کرده و این اتهام را که اصلاحات موردنظرش راهی به‌منظور دور زدن پرونده تخلفاتش است، وارد نمی‌داند.

مسئله اصلاحات دولت در قوه قضاییه اسرائیل مناقشات بی‌سابقه‌ای را در این کشور ایجاد کرده است. معترضان می‌گویند آن‌ها برای دفاع از «روح یک ملت» مبارزه می‌کنند و اصلاحات موردنظر نتانیاهو را چالشی جدی علیه آرمان‌های «دموکراتیک» اسرائیل می‌دانند. این امر در حالی است که دولت اسرائیل آنان را «آنارشیست‌‌هایی» می‌خواند که به دنبال سرنگونی رهبری‌اند که از یک «انتخابات دموکراتیک» برآمده است.

بیشتر از جهان